Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση

Οσο κι αν η προπαγάνδα των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των αστικών ΜΜΕ επιχειρεί να παρουσιάσει ως διακύβευμα των εκλογών της 4ης Οκτώβρη ποια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα συμβάλει σε έξοδο από την κρίση, η πραγματικότητα είναι άλλη: Είτε το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση είτε η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ είναι αξιωματική αντιπολίτευση είτε η ΝΔ, το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχουν αντιλαϊκή κυβέρνηση και αντιλαϊκή αξιωματική αντιπολίτευση. Και τα δυο κόμματα έχουν αποδείξει με τις πράξεις και τις θέσεις τους ότι υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανένα λόγο να αγωνιούν για το ποιος θα εφαρμόσει από κυβερνητική θέση την αντιλαϊκή πολιτική και ποιος θα τη διευκολύνει από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απέναντι στη νέα λαίλαπα αντιδραστικών μέτρων που δρομολογούνται στο όνομα της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης, συμφέρον για το λαό είναι να αξιοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στα χέρια του. Αυτές οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν ένα εφαλτήριο για να μην είναι η επόμενη μέρα «μια από τα ίδια». Το καινούριο μπορεί να έρθει μόνο με κατακόρυφη μείωση των ποσοστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και με ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ. Γιατί αυτό είναι το πραγματικό ταξικό δίπολο: Από τη μια τα μονοπώλια και από την άλλη ο λαός. Από τη μια πλευρά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που υπηρετεί σύσσωμος ο δικομματισμός από όποιο πόστο κι αν βρίσκεται, και από την άλλη τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής του ΚΚΕ. Από τη μια βρίσκονται οι σύμμαχοι και υπηρέτες της αστικής εξουσίας και από την άλλη ο ασυμφιλίωτος αντίπαλός της, το ΚΚΕ.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί ποιοτικό στοιχείο. Γιατί δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατός λαός. Γιατί μπορεί οι «θέσεις» της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραμένουν στα χέρια των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο με την ενίσχυση του ΚΚΕ δυναμώνει η λαϊκή αντιπολίτευση. Γιατί το ΚΚΕ έχει ριζικά διαφορετική στρατηγική από εκείνη του δικομματισμού, μπορεί να αντιμετωπίσει με μαχητικότητα και αδιαλλαξία την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, είτε εφαρμόζεται από τη ΝΔ είτε από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΚΚΕ έχει πολιτική πρόταση εξουσίας που συμφέρει τα πλατιά λαϊκά στρώματα, την εργατιά και τη νεολαία, κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και της πλουτοκρατίας που πλήττει το λαό.

Η πραγματική αντιπολίτευση δεν κρίνεται στο ύφος της κριτικής απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση. Κρίνεται στις θέσεις, στις προτάσεις και τη στάση του κάθε κόμματος, στην πολιτική του γραμμή, στην πρόταση εξουσίας. Η ενίσχυση του ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση του λαού, δυνάμωμα της φωνής του, της διεκδίκησης των δικαιωμάτων του, της οργάνωσης της πάλης του. Είναι ένα μήνυμα που δεν μπορεί να παρερμηνευτεί, δεν μπορεί να «μπει στο τσεπάκι» κανενός. Σηματοδοτεί την αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής. Μπορεί να σημάνει την αποφασιστική ώθηση της λαϊκής συμμαχίας που θα αναπτύξει την πάλη σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ